FOOD WASTE КОНЦЕПТ – ВИШЕ ОД ПРОБЛЕМА НАСТАЛОГ УСЛЕД НЕАДЕКВАТНОГ РУКОВАЊА ХРАНОМ

Autori

Ključne reči:

Food waste, Република Србија, отпад, загађења, животна средина, храна.

Apstrakt

тема 21. века. Тиче се свакодненвице свих глобалних становника, јер они и сами доприносе овом проблему, а за који се често не примећује да може имати много горе последице него што је номинално очекивано. Даље, указује се на то да је овај проблем, у свом ужем смислу, заправо последица много комплекснијег проблема, а не узрок локалних типова загађења животне средине – лоше навике становништва, неравномерна расподела хране у свету и прекомерна производња хране доводе до појаве еколошких ризика глобалних размера и утичу на појачану емисију CO2 у атмосфери, што даље доприноси појачању и погоршању ефекта стаклене баште и глобалног загревања на животну средину.

Reference

Moore, H. B., The Meaning Of Food, The American Journal of Clinical Nutrition, 1997, Vol. 5(1): pp. 77 – 79.

Foti, V. T., Sturiale, L., Timpanaro, G., An Overview Of Food Waste Phenomenon: By Problem To Resource, Quality – Access To Success, SRAC – Societatea Romana Pentru Asigurarea Calitatii, Bucharest, Romania, 2018, Vol. 19, pp. 234 – 237.

www.sdgs.un.org, [датум приступа: 18.11.2022.]

www.fao.org, [датум приступа: 18.11.2022.]

Cameron, E. K., Sundqvist, M. K., Keith, S. A., CaraDonna, P. J., Mousing, E. A., Nilsson, K. A., Classen, A. T., Uneven Global Distribution Of Food – Web Studies Under Climate Change, Ecosphere, ESA – The Ecological Society of America, Washington, USA, 2019, Vol. 10, pp. 1 – 6.

Dou, Z., Ferguson, J. D., Galligan, D. T., Kelly, A. M., Finn, S. M., Giegengack, R., Assessing U.S. Food Wastage And Opportunities For Reduction, Journal of Cleaner Production, Elsevier, Amsterdam, Netherlands, 2016, Vol. 8, pp. 19 – 26.

Grizzetti, B., Pretato, U., Lassaletta, L., Billen, G., The Contribution Of Food Waste To Global And European Nitrogen Pollution, Environmental Science & Policy, Elsevier, Amsterdam, Netherlands, 2013, Vol. 33, pp. 186 – 195.

www.worldwildlife.org , [датум приступа: 18.11.2022.]

Пешић, Р. В., Економика животне средине и природних ресурса, Универзитет у Београду – Пољопривредни факултет, Београд – Земун, 2020, стр. 81 – 96.

Службени Гласник РС, Закон о управљању отпадом бр. 36/2009, 88/2010, 14/2016 и 95/2018 - др. закон – члан 48, Република Србија.

Службени Гласник РС, Правилник о условима хигијене хране бр. 73/2010, Република Србија.

Стевановић, С., Милованчевић, У., Отовић, М., Марковић, Д., Лепосавић, А., Урошевић, Т., Утицај смрзавања у индустријским условима на квалитет јагоде, KGH, Друштво за климатизацију, грејање и хлађење; Савез машинских инђењера и техничара Србије (SMEITS), Београд, 2021, бр. 206, стр. 41 – 44.

www.odnesy.com , [датум приступа: 20.11.2022.]

Марчетић, А., Праксе управљања пољопривредним отпадом у домаћинствима Доњег Срема, Центар за научноистраживачки рад студената, Универзитет у Београду – Технолошко – металуршки факултет, Београд, 2021, стр. 41 – 44.

Djekić, I., Miloradovic, Z., Djekic, S., Tomasevic, I., Household Food Waste in Serbia – Attitudes, Quantities and Global Warming Potential, Journal of Cleaner Production, Elsevier, Amsterdam, Netherlands, 2019, Vol. 229, pp. 44 – 51.

www.planetnatural.com, [датум приступа: 22.11.2022.]

Марковић, Н., Кућни отпад – од проблема до решења, Организација за европску безбедност и сарадњу ОЕБС, Београд, 2009, стр. 81 – 96.

Фетић, М., Скендеровић, И., Улога еколошког образовања у заштити и унапређењу животне околине, Економски изазови, Нови Пазар, 2014, бр. 5, стр. 126 – 128.

##submission.downloads##

Objavljeno

2023-12-13